A KA-dat dicsérjük a tambourine dalával. A Te Fényességednek táncolunk. Dicsérünk az Egek magasságáig. Oh, Úrnője a Sekhemnek, Menetnek és Sistrumnak. Úrnője a Zenének, Kánk dala Téged dícsér”

Néhány sor a Hathorhoz szóló ősi himnuszból Dandera Templomából. Hathor a szépség, szerelem és anyaság Istennője. Mindazok eszenciája, ami a Nő. Szinte mindegyik ősi egyiptomi templomban volt szentélye. Az egyiptomi évkör központi alakja, belőle bomlik ki az élet, a változás, a teremtett világ folyton megújuló szépsége.

Hathor két szakrális zenei eszköze a Szisztrum és a Menat.

A szisztrum Hathor arcával díszetett kifejezetten az ősi Egyiptomra jellemző csörgő-szerű eszköz, melyet Hathor DSCN2576papnői szólaltattak meg a szertartások, rituálék alkalmával. Az ősi egyiptomi templomok ábrázolásain gyakran lehet látni a papnőket, királynőt kezében a szisztrummal, ahogy vagy az Istenségeknek, vagy a férfinak játszik azon.

Sajnos mára a szisztrum teljesen eltűnt, egyetlen boltban találtam belőle pár darabot. Harun -ő készíti az Atlantisz Portált is – boltjában, még az apukája – Hakim, egyiptomi bölcsesség-őrző – tervei alapján készült. Az sem volt számomra az igazi, mert gyantából öntötték és nem szerettem, hogy olyan műanyag tapintású.

Nemrégiben a Hét Hathor work-shop beavató utazásaiban is megjelent a szisztrum, és érezhetően ideje van, hogy visszatérjen közénk. Harun készít nekem néhány szisztrumot, nem gyantából öntve, hanem ő faragja vörös gránitból.

A menat Hathor papnőinek nyaklánca, illetve szintén csörgő-szerű zenei eszköze. A menat Hathor arcból “kifolyó” menat2 gyöngyei szépséges ékei voltak a papnőknek, illetve a szerelem misztériumában kibomló életben lépő nőnek, és csörgőként megszólaltatva a gyöngyök egymáshoz érintődése szólaltatta meg a Hathorhoz kapcsolt gyógyító hangot.

Menat nyaklánc szintén eltűnt a mindennapokból, sehol sem találtam még rá Egyiptomban, de most Harun és Maryam barátnőm együtt-alkotása nyomán újra testet ölt. A szisztrumhoz hasonlóan a menat is menat3erőteljes szerepet tölt be a Hét Hathor beavató utazások egyikén.

A szisztrummal és menattal megidéződik az összes egykori Hathor papnő energiája és az ősi rituálék ereje.

 

A szisztrumot 14000Ft-os áron, a menat nyakláncot pedig 8000Ft-os áron tudod rendelni

A megrendelést a beérkezés sorrendjében tudom elfogadni, amíg van az elkészült darabokból.

Megrendeléshez küldd el a neved, telefonszámodat, a SZISZTRUM és/vagy MENAT szót: jelentkezem@vereskriszta.com